Лесно и много вкусно вегетарианско ястие в средиземноморски стил. Леко запеченото орзо в съчетание с ароматните маслини, домати и чесън е чудесна гарнитура към пилешко или риба, а защо не и като самостоятелно ястие лятно време. 

Добавения пармезан накрая чудесно подчертава вкуса на останалите продукти и завършва ястието.  

Приготвянето му отнема не повече от 15-20 минути, което го прави чудесно за лека и бърза вечеря. 
 

 
А какво всъщност е орзо? Това е вид паста от твърда пшеница, във формата на зърна ориз. Широко разпространена по средиземноморието - Гърция, Италия, Турция, Испания, Тунис, Алжир, Либия и други. По тази причина има различни наименования - орзо, критараки, ризони, арпа фиде. 
В гръцката кухня се приготвят различни основни ястия от агнешко и пилешко с орзо, вместо с ориз. 
Формата на тази паста я прави много подходяща за всякакви салати и гарнитури.  


Продукти: 
(за 4 порции)
 
200г паста орзо (критараки)
2 литра вода
30-40г зехтин
5 скилидки чесън
50г маслини без костилки (добавих ги от себе си, чудесно се допълват останалите вкусове)
6-7 сушени домата в олио (леко отцедени)
1 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1/2 лимон
1 ч.л. лют пипер на люспи
40-50г настърган пармезан (може и повече, ако обичате)
сол и черен пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
В тенджера или дълбок тиган сипете 2 с.л. зехтин и леко загрейте. Добавете орзото и гответе, като бъркате, докато се препече до красиво златисто кафяво. Внимавайте да не го изгорите, защото бързо се запича. Ще са ви нужни не повече от 1-2 минути на средно силен огън, за да получите златист загар на пастата.
 


Добавете горещата вода в тенджерата и добавете малко сол. Намалете котлона и сварете пастата до степен ал денте, т.е да е леко жилава, не преварена. Най-добре е да видите според инструкциите на опаковката, като намалите с 1 минута времето, за ал денте. 


 
Точно преди пастата да е напълно сварена, отделете чаша от нишестената вода на паста и я оставете настрана. Отцедете останалата паста в голям гевгир.

В голям тиган загрейте 40г зехтин на среден огън. Добавете нарязания на ситно чесън, щипка сол и люспите червен лют пипер, ако ползвате. 

Гответе, като бъркате, докато чесъна започне да си пуска аромата. Добавете сушените домати, маслините, нарязаните магданоз и копър.
 

Запържете за минута и прибавете лимоновия сок на 1/2 лимон и 1/2 чаша вода, в която варихте пастата. Увеличете огъня, ако е необходимо, за да заври сместа.

Добавете сварената паста в тигана и разбъркайте да се смеси добре с останалите съставки. Подправете с малко черен пипер част от настъргания пармезан.

Разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още малко вода за варене на пастата. Завършете с още пармезан и люспи червен пипер, ако желаете.
 

3 Comments

Paolina said…
Che bontà !Segno la ricetta , mi piace tanto!
Federica Simoni said…
che bontà complimenti!❤️
Maria said…
Vi ringrazio! E buonissimo!