Много вкусен и лесен за приготвяне млечен хляб с хрупкава коричка и мека среда. Това е една от основните рецепти за приготвяне на хляб и декоративни питки. Поредната идея от книгата Ultimate bread.

2 ч.л. суха мая или 17 г прясна
1 ч.л. захар
1 ½ ч,ч хладкo мляко
3 ¾ ч.ч брашно
1 ½ ч.л. сол
глазура, направена с 1 яйце и 1 с.л. мляко

Сложете маята и захарта с ½ чаша мляко в купа. Нека престои 5 минути и след това разбърквайте до пълното и разтваряне. Добавете половината от оставащото мляко. Смесете брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в центъра и изсипете е него разтворената мая. Разбърква се и се добавя останалото мляко, за да образува лепкава тесто. Прехвърлете тестото се върху набрашнена повърност. Замесете гладко и еластично тесто, около 10 минути. Сложете тестото в чиста купа и покрийте с кърпа. Оставете да бухне около 45 минути. Смачкайте тестото и оставете отново да удвои размера си за около 45 минути. Намазнете форма за хляб(кекс) с размер 20-25см х 10 см. Разточете тестото на правоъгълник с дължина 40 см и завийте на руло. Сложете във Формата като завийте крайщата настрани така, че да се образува буквата "S". Покрийте с кърпа за около 1 час. Тестото трябва да се надигне извън формата около 2-3 см. С четка намажете с глазурата. Печете в предварително загрята фурна на 200 С за 45 минути, до златисто. Като го обърнете трябва да кънти на кухо при почукване с пръст, това е признак, че е готов хляба. Охладете.

 
 

8 Comments

di_ani said…
Мимка,
наистина изглежда така -
с хрупкава коричка и мека среда.
Чудесна е книгата ти,
но и твоите изпълнения са страхотни!
Хубава вечер и неделя, Диана
ghost13 said…
Миме хляба изглешда много апетитно, мекичък отвътре и с хрупкава коричка отвън, вече усещам вкуса му с любимото ми сладко и чаша чай ...:-)
Приятно и спокойно изкарване на седмицата!
Dani said…
Много хубав хляб както винаги ги правиш.Днес направих твоите солени кифлички и станаха много вкусни:http://beautiful-danito.blogspot.com/Можеш да ги видиш.Поздрави!
Federica Simoni said…
bellissimo! immagino il profumo...mmm...
Nina said…
Hello Maria!!!!!!!!!
Happy Halloween!
XOXO
Sweet Corner said…
wow, they look fantastic!!
Maria said…
Дианка, Лати, Дани, благодаря ви много скъпи приятелки! Хубава неделя и прегръдки!
Maria said…
Federica, grazie cara!

Nina, hi dear! Have a nice sunday! XOXO

Sweet Corner, thank you dear!