Благодаря на Laura Adamache за чудесния десерт, който се изяде за отрицателно време у нас. Който е опитвал Кюртеш колач знае за какво става дума. Това е традиционен унгарски сладкиш(но много популярен и в Румъния), който се приготвя от козуначено тесто, но се разточва на тънка кора,обилно наръсена с натрошени ядки и захар, която се увива около един кух цилиндър. Пече с цилиндъра на специална машина, която се върти за да се изпече равномерно.
Този фламандски сладкиш много наподобява на вкус Кюртеш Колач, като предимството му е лесното и бързо изпичане.500 г брашно
100 г вода
100 г мляко
30 г прясна мая или 9г суха
100 г масло
50 г захар
щипка сол
портокалова кора
2 ванилии

50 г масло
100 г кафява захар(може и нормална)
50г ситно смлени ядки

Смесваме брашното с маята ако е суха, ( ако е прясна я разтваряме в малко топло мляко и захар), добавяме захарта, есенцията, водата, млякото, солта и ванилията и омесваме. Накрая добавяме мекото масло и омесваме добре. Слагаме на топло за 1-2 часа да бухне добре и разточваме на тънка кора около 6-8мм. Слагаме тестото в тавата, която върви с фурната. Оставяме на топло да бухне за 1 час и правим дупки с пръст. Във всяка дупка слагаме по малко масло. Наръсваме обилно със захар и ядки и печем на 230С за около 10 мин. Ако е необходимо допичаме още 5-10 мин. Като изстине режем на ленти и сервираме.

0 Comments