Днес ще ви споделя една вкусна и бърза рецепта с карфиол. А вместо картиол може да я приготвите с броколи. И с двата зеленчука става много вкусно и лесно.

Може да я направите като основно постно ястие, а може и за гарнитура на някакво месо. Аз мисля, че е достатъчно вкусно за да бъде самостоятелно ястие.



Продукти:
1 глава карфиол
50 г настърган кашкавал
готов сос бешамел
сол
черен пипер
краве масло или зехтин.

За сос бешамел:
50г краве масло
50г брашно
500мл прясно мляко
щипка индийско орехче
сол 

Начин на приготвяне: 

Първо пригответе бешамела. В дълбок тиган или казерола разтопете кравето масло. В него добавете брашното като бъркате енергично. Намалете котлона и бавно налейте млякото на порции, като бъркате енергично за да не се образуват бучки. Количеството мляко зависи от гъстотата на соса. 

Хубаво е да е с гъстота на боза. Добавете малко индийско орехче и сол и свалете от огъня. Като изстине сосът се сгъстява още, затова е хубаво да го оставите леко по-рядък.

Измийте карфиола. Отцедете добре. Накъсайте го на розички. 

В тавичка сипете 1 с.л. зехтин на дъното или я намажете с твърдо краве масло. Разпределете карфиола. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал и залейте равномерно с бешамела.

Изпечете в предварително нагрята фурна на 200С за около 30 минути до златисто. Карфиолът е хубаво да остане леко хрупкав.



0 Comments