Торта от рози е сладко втасало тесто, типично за провинциите Верона, Мантуа и Бреша, с древна рецепта датираща от 1490 година. 

Според историята тя е създадена от главния готвач Кристофоро ди Месисбуго, за да отдаде почит на Изабела д'Есте. Поводът е сватбата между маркиз Франческо II Гонзага и съвсем младата Изабела, бъдеще прима от италианския Ренесанс. Много елегантна торта, вдъхновена от красотата на Изабела и форма, която напомня кошница с розови пъпки, направена от тесто и подредена в кръг. 

Мек и вкусен бриош, идеален за семейна закуска. В класическата рецепта пълнежът се прави с деликатен сладкарски крем, но има много вариации от любимо сладко до нутела. Вкусен подарък, който да подарите на приятел! 

Идват празници, какво по-хубаво да приготвите и изненадате любимите хора с нещо сладко?

По-долу съм написала продуктите за форма с диаметър 26 см. Вместо с крем пастичера (сладкарски крем) може да направите сладкиша с нутела и бадеми, само с нутела, с някакво сладко по избор и пак ще се получи чудесно. 

Просто на мен комбинацията сладкарски крем със стафиди ми е любима.


Продукти за тава с диаметър 26 cm

За тестото:
500 г брашно тип 500
15 г прясна мая (5г суха мая)
130 г прясно мляко
40 г меко масло
2 яйца
60 г захар
1 с.л. зехтин
1 щипка сол
100 г стафиди

За крема пастичера(сладкарски крем):
4 жълтъка
70 г сметана за готвене
430 г прясно мляко
80 г захар
50 г нишесте
1 ванилия
щипка сол

 

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в 130 г топло мляко и разбъркайте със 100г брашно. Оставете да се активира маята като покрийте с домакинско фолио. След това прибавете мекото масло, яйцата, захарта, зехтина, 400г брашно и щипка сол. Омесете меко и еластично тесто. Оформете на топка и покрийте за час и половина да удвои обема си.

През това време пригответе сладкарския крем.
В дълбок съд смесете млякото и сметаната, добавете към тях ванилията. Загрейте без да завират! Отделно разбийте захарта със жълтъците, докато просветлеят. Добавете щипка сол и нишестето. Прибавете към млякото и енергично разбийте за да не се получат бучки. Върнете на огъня и бъркайте докато сместа заври. Изключете и охладете, като разбърквате периодично. (Може да сварите крема и на водна баня.)

Разделете тестото на две части за по-удобна работа и разточете на правоъгълник с дебелина около 5-6мм. Намажете половината крем отгоре. Поръсете стафидите. Навийте на руло. Направете същото и с втората част.

С много остър нож нарежете на равни части тестото, но не по-къси от 5-6см. Наредете с намаслена тава, като ги разпределите на равно разстояние едно от друго и оставите достатъчно място между всяко. Не се притеснявайте, като бухне тестото ще се запълни разстоянието.

Покрийте с кърпа и оставете на топло да удвои обема си. Намажете с разбито яйце и мляко отгоре и наръсете със захарна гранела или натрошени бадеми. Може да не ръсите с нищо, просто като се изпече поръсете с пудра захар. 

Загрейте фурната на 180С.

Изпечете за 30 минути, след това покрийте с алуминиево фолио за да не изгори отгоре и продължете да печете още 15 минути. 

Да ви е сладко!


3 Comments

Dani said…
Чудесна е, Мария!
Прегръдки и весели празници!
Maria said…
Благодаря ти Дани! Весели празници и на теб!
vesela said…
Много интересен сладкиш, Мими!
Весела Нова Година!