За първи път още преди питките да са изстинали бързам да пусна рецептата. Донякъде и за да не я забравя, защото станаха толкова вкусни, че хапнах няколко в движение докато ги снимах  :)

Преди два дни опитах такива питки в една панетерия в Бергамо. Много ми харесаха и реших, че няма да отлагам дълго за да ги направя вкъщи. Не, че не съм правила и яла преди подобни, но тези станаха много ароматни и с наситен маслинен вкус.



Продукти:

450 г двойно смлян грис от твърда пшеница (семола)
150 г брашно тип 500
4 г суха мая (12г прясна мая)
350 мл газирана вода със стайна температура
80 мл зехтин екстра върджин
1 щипка сол
1 ч.л. захар

150-200г зелени маслини без костилка
по 1/2 ч.л. сушени машерка, риган, розмарин и босилек(по желание)

 

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашната, маята и захарта. Ако е прясна я натрошете и така я добавете към брашното. 

Добавете зехтина и 2/3 от водата и започнете да месите. Постепенно добавете останалата вода и солта. Омесете меко и еластично тесто за около 10-12 минути. 

Покрийте го с кърпа и го оставете за 1-2 часа, докато удвои обема си.

През това време нарежете маслините на кръгчета. Объркайте ги със сместа от сухи подправки. Не е задължително да слагате ароматни подправки, но ще предадат повече вкус и аромат на питките.

Прехвърлете втасалото тесто върху набрашнен работен плот.  С ръце го разточете на правоъгълник. Поръсете го с маслините, като ги разпределите равномерно. Леко ги притиснете с пръсти, за да слегнат в тестото. Завийте тестото като плик. Мислено го разделете на три равни части. Лявата и дясната ги сгънете върху средната. Леко притиснете пак с пръсти, да слегне и го покрийте с кърпа да почине за 10 минути.

Набрашнете пак плота и сложете отгоре тестото. Разточете го на правоъгълник с дебелина около 1.5-2см. Може да го направите на ръка или с точилка. С остър нож го разрежете на правоъгълници. 

Наредете питките в голяма и плитка тава, покрита с хартия за печене. 

Оставете място между всяка питка. Покрийте да втасат за 30 минути.

Загрейте фурната на 210С. 

Намажете отгоре питките с зехтин, с помощта на четка и ги изпечете до леко златисто, за около 20-25 минути, или според вашата фурна. 

Ако обичате по хрупкави питки, оставете ги да се пекат още 5 минути.

Извадете ги и ги охладете на решетка.



1 Comments

babyonlinedress said…
This comment has been removed by a blog administrator.