Авголемоно е популярен гръцки сос от яйца и лимонов сок. Може да бъде комбиниран със зеленчуци, риба и месо. Рецептата видях в едно италианско списание Сол и пипер. Много ми допадна защото обичам тиквички и обичам да експериментирам с тях. Пълнени с кайма правя редовно лятото, но само с ориз и в комбинация от този лек сос не бях пробвала. 

Сос Авголемоно може да направите само с жълтъци и лимонов сок, но може да използвате цели яйца. Разбийте ги с лимоновия сок и добавете 1 ч.л. брашно или нишесте за да не се пресече соса.

За 4 порции:
3 средно големи тиквички
1 средно голяма глава лук
100г дългозърнест ориз (може да ползвате и перлен ориз)
2 жълтъка
Сока на 1/2 лимон
Няколко стръка копър
4-5 с.л.зехтин
Сол и пипер

Измийте тиквичките и ги разделете на три или четири равни части. Всеки резен трябва да е височина 4-5см. С помощта на малка лъжица издълбайте внимателно тиквичките, като оставите около 1см. до дъното. Трябва да остане кората и малко от самата тиквичка, колкото да не се разпадне при варене. Вътрешността настържете на едро ренде. 

В тиган запържете ситно нарязаната глава лук с 4 с.л. зехтин, прибавете вътрешността на тиквичките, добавете ориза и запържете. Прибавете 150 мл. топла вода, сол, пипер, покрийте с капак и задушавайте  за 10 минути. Свалете от огъня, разбъркайте и добавете копъра. Напълнете тиквичките с оризовата смес и леко я притиснете.

Наредете тиквичките в дълбок тиган или тенджера. Залейте ги с около 750 мл студена вода или зеленчуков бульон. Захлюпете ги и гответе на бавен огън около 30-40 минути. Ако водата не е покрила тиквичките периодично ги поливайте със соса за да се свари добре ориза.
В малка купа разбийте два жълтъка със сока на половин лимон и добавете към соса на тиквичките. Разбъркайте и свалете от огъня. Сервирайте топли.


Източник: Sale & Pepe

2 Comments

Страхотна рецепта ,Мария ! Много ми хареса !
С поздрав ! Un abbraccio forte !
Ottima ricetta, molto estiva.Ciao.