Ягодовото тирамису може да се определи като пролетния вариант на най-известния италиански десерт. Ягодовият сироп придава нужния блясък на крема с маскарпоне, което прави този десерт подходящ дори за най-малките и за тези, които не обичат кафе. 

Не познавам човек, който да не обича тирамису. Ако има такъв, сигурно не го е опитвал или рецептата е била лоша. Тирамису е страст! 


А рецептата за ягодово тирамису преосмисля най-класическия десерт, като заменя кафето с най-вкусния и обичан плод, синоним на пролетта и лятото. Резултатът? Триумф на красота, сладост и прелестен аромат, който очарова чревоугодници от всички възрасти. 

Бърза и лесна рецепта, идеална за завършване на неделен обяд със семейството, вечеря с приятели или романтична вечеря за двама.

Тирамису може да се похвали с безкрайни интерпретации и деконструкции, които започват от хармонията на основните съставки: бишкоти, кафе, яйца, сметана и маскарпоне. 

На страниците на блога ми може да срещнете много варианти на този прекрасен и любим десерт, от класическата рецепта за тирамису, през Козуначено тирамису с ром и шоколад, тирамису с рикота и шамфъстък, Тарталети тирамису до мусова торта тирамису или класическа торта тирамису са само част от десетките рецепти, вдъхновени от оригинала. 

Винаги интересни и особено подходящи за по-топлите месеци са версиите, които съдържат плодове като лимоново тирамису, сладолед тирамису или тирамису със смокини и мед.

Продукти:
150-200г бишкоти савоярди
50 мл вино Марсала (или ром)
4 жълтъка
100 г захар + 20г за соса
500 г маскарпоне
200 мл течна сметана за разбиване 30-36%
500 г ягоди

 Начин на приготвяне:

Сложете сметаната в хладилника да се охлади добре за няколко часа, преди да я разбиете. 

Нарежете ягодите на резени. Ако са дребни ги оставете цели. Ако искате да стане по-сочна плънката поръсете ягодите с малко захар и ги оставете за час.  

Отделете 200г от ягодите и ги нарежете на ситно. Добавете им 20г захар. Загрейте ги на котлона и ги гответе за 3-5 минути. Свалете ги от котлона и ги прецедете добре. Полученият сос ще смесите с виното Марсала и в тази смес ще потопите бишкотите. 

📌Ако десерта ще се консумира от деца, може да замените виното Марсала с вода или прясно мляко.

Отцедените ягоди отделете в купичка. 

Отделете белтъците от жълтъците. Приберете белтъците за да ги използвате за друго. Сипете жълтъците в дълбока купа и леко ги разбийте с миксера.

В дълбока казерола изсипете захарта и 30 мл вода (3 с.л.). Загрейте на котлона докато захарта се загрее до 121С. Ако нямате термометър наблюдавайте внимателно захарта. В момента, в който започне да променя цвета си от бял на светложълт сместа е готова. С помощта на силиконова шпатула бързо оберете захарта от казеролата и на тънка струя изсипете към жълтъците, като разбърквате енергично с миксера или със шпатулата.

Продължете да разбивате с миксер, докато сместа удвои обема си и се получи светъл пухкав крем. През това време сместа трябва да се е охладила. 

📌Така се пастьоризират яйцата и се предотвратява евентуална салмонела или друго бактериално натоварване.

Добавяте маскарпонето, разбийте добре с жълтъците. В отделен съд разбийте на сняг сметаната и я добавете към крема. Смесете ги добре. Добавете отцедените ягоди към крема. 

Потопете бишкотите една по една в ягодовата смес с виното и ги наредете в тавичка. 

Покрийте с половината крем.Върху крема леко разпръснете от нарязаните ягоди.

След това още един ред бишкоти и крем. 

Покрийте десерта със стреч фолио и приберете в хладилника да стегне за 10-12 часа. 

Преди сервиране украсете с пресни ягоди. 


Опитайте и:

7 Comments

Роси said…
Е,защо само Мъхчето пък :( !!
И аз искам,още повече,че много повече предпочитам плодовия вариант на тирамису спрямо класиката!
Прекрасен десерт и много изкусителни снимки,Мария,а в сегашно време ли го прави и ако да,такива свежи ягоди от къде?
Мъх said…
Хахаха, почувствах се специална;) Благодаря ,Марийче, за това тирамису, знаеш ли как ми приляга само:))) ?
И аз да питам като Роси, откъде тези ягодки по никое време, макар че у дома имаме едно коренче, което продължа да да ражда, но плюе по 3 на седмица, крайно недостатъчно за тирамису;)
Чуден уикенд ти желая!!!
Pavlina Petkova said…
О, тирамису! Много обичам плодови варианти! Страхотно изглежда! Поздрави и страхотни почивни дни!
Maria said…
Ами на Мъхчето защото и бях обещала...и на теб ще ти направя Роси. А ягоди се намират и още на пазар Чаталджа. Е малко са скъпички, ама за идеята на тирамису-то си струваше :)
Maria said…
Хапвай, хапвай , да ти е сладко!
А ягоди както казах се намирват тук-там, малко екзотична и луксозна стока станаха, ама :)
Поздрави!
Maria said…
Благодаря ти Павлинче! Поздрави и на теб!
Роси said…
На Чаталджа ходя много инцидентно и то не във връзка с плод-зеленчука,че е ужасно скъпчийски пазар,но ти си улучила наистина много пресни и свежи ягоди!За тирамисуто си струват обаче инвестицията,върховно е,още един път ми напълни окото,прелест!