Кускус с калмари в доматен сос е вкусно и лесно за приготвяне основно ястие, идеално за неформални обяди със семейството или вечери с приятели. Приготвянето на тази рецепта не изисква специални умения и е доста бързо. 

Може да изберете бейби калмари, които да сложите цели или калмари лолиго, които са малко по-големи, но също се готвят за кратко време. 


Ако купите непочистени калмари може да следвате подробните съвети, които съм дала по-долу за почистването им.
За повече вкус на соса съм добавила една рибка аншоа и няколко маслини. Ако искате пикантна нотка на ястието може да добавите и малко лют пипер.

Калмари в доматен сос може да използвате и като сос за паста.


Продукти: 
(за 4 порции)

500 г калмари
2 скилидки чесън
50 мл бяло сухо вино
100 г маслини без костилки
3 зрели домати или 400г консерва сгъстени домати
магданоз
зехтин
сол
черен пипер

150 г арабски кускус (без варене)
200 мл зеленчуков бульон


Начин на приготвяне:

Почистете добре калмарите. Извадете с издръпване вътрешностите и ги отделете за момент. Бръкнете с пръсти в тубата и извадете цялата кост, която е разположена по-дължина. Тази кост изглежда като пластмасова виличка. Издърпайте ако има останали вътрешности. 

С помощта на малко ножче направете малка цепка върху тъмната ципа, която покрива калмара. Хванете края с пръсти и го "съблечете" целия. След това измийте добре отвън и отвътре тубата и сложете в гевгир да се отцеди водата добре. След като изчистите тубите се заемете с почистването на пипалата. 


Сложете пипалата заедно с цилиндъра с вътрешностите върху дъска за рязане. Срежете с остър нож под нивото на очите посока пипалата. Точно над очите има мастило, което ако го оцелите ще се разтече в тъмно кафява течност по дъската. Сложете в малка купа пипалата и ги поръсете с малко сол. 

С ръце ги "изперете" за да се почистят вакумчетата, които се намират по продължение на пипалата. После изплакнете обилно с вода и сложете в гевгира да се отцедят.

Ако все пак имате неясноти, тук има видео.

📌Желателно е да ползвате стъклена или пластмасова дъска, която да не полвате за други неща освен риба и месо. Дървената дъска не е препоръчителна за работа със сурово месо и риба защото в порите на дървото могат да попаднат бактерии и паразити.
Добре подсушените калмари нарежете на ленти с ширина 2-3 см. 


В тиган запържете малко зехтин с чесъна, добавете калмарите. Разбъркайте и след минута прибавете бялото вино. Оставете да се изпари и сипете нарязаните маслини и домати. Запържете ги за 1-2 минути и намалете котлона.

Оставете соса да поври за около 10-15 минути на много слаб огън. Свалете от огъня и овкусете със сол, пипер и ситно нарязания магданоз.

В отделен съд кипнете бульона и залейте с него кускуса. Покрийте с памучна кърпа и оставете да поеме течноста за 5-10 минути. Овкусете със сол и пипер, ако е необходимо сложете и малко зехтин. 

Разпределете го в чинии и отгоре сипете от соса с калмарите.

Снимките са актуализирани 05.2021г

3 Comments

Dani said…
Наздраве!
Миме, чудесно предложение!
Хубава вечер!
Миме ох че прекрасно предложение... Много красиво поднесено!
Прохладен и хубав ден!
Maria said…
Благодаря ви момичета! Хубав ден ви желая!