Елегантна и фотогенична, ягодовата кростата е един от най-класическите и привлекателни десерти, които могат да се приготвят с тези червени и ароматни плодове.
Свеж десерт, идеален за официални и ежедневни поводи. Десерт, който винаги се харесва на всеки!

Приготвена с основа от прясно маслено(пясъчно) тесто с аромат на лимон, кадифен крем с яйца и украсен с този прекрасен пролетен плод. Изненадайте приятелите си за сладък и свеж завършек на вечерята!



В случай на непоносимост е възможно да приготвите безглутенова кростата с ягоди и крем, като приготвите безглутеново тесто от оризово и царевично брашно! 

Ягодова кростата е поредното ягодово изкушение. В сезонът на ягодите кой може да откаже един лек и вкусен десерт?

 

Продукти:
(за форма 20-24см)

За тестото:
250г бяло брашно тип 500
100 г масло
80 г захар
1 яйце М
Кората на 1 лимон

За крема:
500мл прясно мляко
80г кристална захар
45г нишесте
5 жълтъка
кората на половин лимон или ванилия за аромат
 

Начин на приготвяне:

В дълбока казерола загрейте млякото, захарта и лимонената кора. В купа разбийте леко жълтъците и добавете нишестето. Разбъркайте, така, че да не остават бучици.

Прибавете горещото мляко към жълтъците. Разбъркайте енергично. 

Върнете обратно всичко в казеролат, бъркайте енергично на среден огън, докато заври.

Като се появят първите балончета свалете от котлона. Прехвърлете в чиста купа, покрийте със стреч фолио и оставете да изстине напълно. 

За омесване на тестото може да го направите на ръка, директно върху дъската за сладкиши или с помощта на купа. За повече удобство може да използвате миксер или планетарен миксер с плоската бъркалка.

Сложете брашното в купата. Добавете яйцето, захарта, настъргана лимонова кора и нарязаното на ситно студено масло.
Замесете тестото така, че да се смесят добре продуктите. След това месете, докато получите гладко и хомогенно тесто, но не повече от 2-3 минути.



Оформете тестото на топка и го приберете в халдилника, ако ще ползвате по-късно.  
Ако ще приготвите тарта (кростата) веднага, набрашнете работната повърхност и го разточете с точилка, на лист с дебелина 5-6мм. 

📌 Вместо на набрашнена повърхност, може да сложите тестото между два листа хартия за печене, като набрашните тестото. Така разточете тестото с точилка до желаната дебелина.

Изрежете нужната форма. С дъното на формата изрязах сърцето, след това изрязах три ленти с ширина 2-3 см. и ги сложих от вътрешната страна на формата, така, че да се оформят страните на сърцето.

Ако ви е по-лесно може да изрежете формата на сърце, малко по-голяма, така, че като го прехвърлите във формата да покрие както дъното, така и страните на формата.


Загрейте фурната на 190С и изпечете тестото за 15-20 минути, до леко златисто.

Охладете на решетка. 

Изсипете крема върху тестото, може да използвате сладкарски пош, а отгоре украсете с ягодите.


9 Comments

Raffi said…
bellissima..complimenti...
Molto carina a forma di cuore! Bella idea, ciao.
Мими,прекрасно ти е сърцето:)))
Съвършена торта!Поздравления!
nas said…
Ох, как взех да преглъщам само при вида на това страхотно сърце :)
Tania said…
Мария, днес с тебе сме на ягодова вълна.Много красиво и идейно е при теб.Обожавам ягоди!Записах си рецептата!Прегръдки!
Dani B said…
Изглежда превъзходно, Мария! А сега непременно трябва да се възпозлваме от сезона, докато ги има ягодките... :)
Ани said…
Прекрасна торта, лека и лесна.
Галя said…
Здравей, Мария! Аз пак да питам:) Нужно ли е маслото за тестото да е студено? Много харесвам комбинацията на ягоди с този крем. И другата торта с ягодов крем и ягоди съм планирала, но май чакам да станат по-сладки ягодите. Ще разказвам после❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Галя!❤️
Отговарям веднага. Да, маслото трябва да е студено, винаги паста фрола или пясъчно(маслено) тесто се правят със студено тесто. Брашното е хубаво да бъде слабо и фино, обратно на това за хляба. Даже може да направиш блата с безглутенови брашна (оризово, царевично, ядково). Само, че тогава тестото докато е сурово е доста по-трошливо, ще трябва да станеш скулптор и на ръка да нагласиш тестото по формата. После след изпичане е лесно.
И един съвет, тъй като не съм писала грамажа на яйцата, не ги слагай наведнъж, а постепенно в тестото докато се получи хубаво хомогенно тесто. Почни с цялото яйце и ако е необходимо добавяй малко жълтък. Тази рецепта ще ти е полезна за тестото. Това е същото тесто, просто съм написала доста подробно как се приготвя. https://www.mycookingcreations.com/2020/11/pasta-frolla-di-luca-perego.html
Аз също много обичам крем пастичера и всичко с него!
Поздрави и хубав ден! Ще чакам да споделиш резултата и как се е получило. ❤️❤️❤️