Тази салата е истинска витаминозна бомба. Радикиото е много интересен зеленчук, все още слабо популярен в България, но пък много полезен и пълен с витамини, минерали и антиоксиданти. Принадлежи към семейството на цикорията и има леко горчив вкус. Италианците го ползват много както в суров вид, така и го готвят.
Друга много полезна съставка в салатата е руколата. Тя освен всичките полезни вещества, които съдържа е богата и на омега 3, което обикновено се съдържа в ядките и рибата.
Като цяло в тази салата може да импровизирате с продуктите. А ако добавите малко прясно изпечени крутони и настържете малко пармиджано ще получите един много наситен вкус и хрупкава салата.



И така какво ни е необходимо:
Зелена салата микс - маруля, лоло росо, айсберг, листа спанак
радикио
рукола
1 морков
кедрови ядки
люспи пармиджано
зехтин
балсамов оцет

Накъсвате всички продукти, моркова настържете с картофобелачката на ленти и полейте с зехтин и балсамов оцет. Довършете с кедрови ядки и люспи пармиджано.


3 Comments

Мъх said…
Браво, Мария за предложението! Ще се възползвам след празниците, че след голямото агнеядене определено ще имам нужда от лека витаминозна храна;)
Хубави празници!
Dani said…
Мария, чудесна салатка!
Трудно се намира радикио,е чудесно!
Светли празници!
Maria said…
Мъх, Дани благодаря ви!
Дани, радикио има винаги в Метро и в Пикадили от време на време. Само го оглеждай да са свежи и с твърди листа главичките. Обикновено ги продават по 2-3 главички в тарелка.
Поздрави и хубави празници :)