Cpeдизeмнoмopcĸaтa диeтa нe e нacoчeнa пpяĸo ĸъм cвaлянeтo нa ĸилoгpaми и бъpзo oтcлaбвaнe. Tя дaвa възмoжнocт дa ce изпoлзвaт здpaвocлoвни пpoдyĸти, в ĸoитo oтcъcтвaт живoтинcĸи мaзнини, зaxap и ĸoнcepвaнти. Cpeдизeмнoмopcĸaтa ĸyxня обхваща кухните на италианците, испанците, гърците и мароканците и изĸлючвa ĸoнcepвaнтитe, зaмpaзeнитe пpoдyĸти, бъpзи xpaни, пoлyфaбpиĸaти, тeжĸитe яcтия.Консумират се основно риба, морски дарове, основна част на трапезата заемат продукти като фасул, нахут, леща, киноа, булгур, кафяв ориз, кус-кус, грухана пшеница. Важно място имат пресните плодове и зеленчуци.
В края на миналата година средиземноморската диета беше добавена към списъка с културно наследство на ЮНЕСКО, като най-здравословния начин на хранене. Именно тогава и привлече вниманието ми. Признавам си, че преди не съм консумирала толкова често риба и морски дарове, не съм ползвала зехтина като основна мазнина, въпреки, че доста го ползвам. Не съм се опитвала да заменя месните ястия с протеини от растителен произход. Не бях опитвала варен нахут и булгур, а груханата пшеница я обичах само на ашуре. :) Вече гледам по друг начин, стремя се да се храня по друг начин и смея да твърдя, че без много усилия ефекта е на лице. А най-важното е, че този начин на хранене ми допадна много и се превърна в ежедневие за нашето семейство. Ще се опитам да споделям повече рецепти от средиземноморкста кухня, които съм опитала и са много вкусни. А също така ще се радвам да намеря и много съмишленици на здравословното хранене.

И така какви са основните принципи на диетата:
Заложете на бавните захари и протеините от растителен произход, които ще си доставите с филия пълнозърнест хляб на закуска, със спагети, боб, леща, нахут, булгур на обяд или вечеря. Тези храни зареждат с енергия мускулите и мозъка и не ни позволяват да се чувстваме уморени. Желателно е да присъстват към всяко едно хранене, ежедневно.

За обяд и вечеря винаги сядайте на масата с порция салата от пресни зеленчуци. Подправяйте много леко салатите с лъжичка зехтин и лимонов сок. А между храненията похапвайте плодове. На ден трябва да консумирате 4-5 порции плодове и зеленчуци.

Колкото може по-често яжте чесън, лук, и пресни подправките като магданоз, копър, риган, мащерка, розмарин, босилек и салвия. Ограничете солта и използвайте морска или хималайска сол.

Яжте риба или морски дарове поне три пъти в седмицата. Знам, че в България трудно се намира прясна риба целогодишно, но все пак опитайте. В останалото време се доверете на замразените въпреки, че не се препоръчват в истинската диета, пак вършат работа. Рибата е ваш съюзник в борбата с килограмите и богат натурален източник на омега 3, стига да не я пържите, а да я приготвяте на скара, на пара, печена или във фолио.

Два-три пъти седмично консумирайте обезмазнено месо - пилешко, пуешко, заешко. Няколко пъти в месеца си позволявайте червено месо - свинско, телешко, агнешко.

На всяко хранене в менюто ви трябва да присъства по един млечен продукт. Ако сте на диета наблегнете на обезмаслените им варианти.

Мазнината, която ви е разрешена за неограничено ползване е зехтина. Но не забравяйте, че са доста калорични и ако наистина искате и да свалите по бързо някое излишно килце ги ограничете до минимум. Другата полезна мазнина е рапичното олио.
Може да изпивате по една чаша червено вино на ден, но ако искате да отслабнете бързо спрете виното за определен период.

И най-важното, не трябва да отказвате десертите, просто ги спрете докато се в период на отслабване а след това се насладете на порция вкусно тирамису. 

Средиземноморският начин на хранене е ефикасно превантивно средство при сърдечносъдови заболявания. Той гарантира идеално равновесие на протеини, полезни мазнини, въглехидрати и антиоксиданти. Ако диетата се спазва съвестно, килограмите се топят бавно, но после не се завръщат отново. И най-вече ястията са вкусни, полезни и ако се превърнат в начин на живот ще наградим себе си.

снимка: интернет

1 Comments

Mарияна said…
Много полезна статия.Стремя се към този начин на хранене и се надявам с годините това да не е диета, а начин на живот.Ще следя с интерес новите предложения за разнообразно и полезно хранене!