Патладжани Пармиджана е кралицата на безмесните ястия. Рецептата оспорва произходът си от север на юг: Емилия Романя, Кампания (Parmigiana 'n mulignane) и Сицилия (Parmiciana или Patrociane) с някои вариации в съставките и методите на оформяне, но всички страхотни!

Замисляли ли сте се защо се нарича така? Името Пармиджана (Parmigiana) произлиза от сицилианската дума "Parmiciana", което на диалект означава успоредно подредени дървени летви: всъщност помислете как са подредени парчетата патладжан в тавата и ще забележите приликите. 😀


Пармиджана може да се консумира както топла, така и студена. Чудесно се допълва с чаша студено бяло вино.

Малко съставки, много вкус за едно от символичните ястия от средиземноморската кухня: домат, патладжан, босилек и сирене ... микс, който също идеално се съчетава и с паста. Но сега да приготвим сочна пармиджана! 

 

Продукти за 4 порции:
3-4 големи патладжана(около 1 1/2 кг)
800 г доматена паста (консерва с пасирани варени домати или нарязани сгъстени домати)
100 г настърган пармезан или грана падано
400 г моцарела
2 скилидки чесън
1 връзка босилек
2 супени лъжици студено пресован зехтин
зехтин за пържене
сол
пипер


Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете патладжана на резени с дебелина 5-6мм. Наредете резените в гевгир, като посолите всеки ред. Оставете ги да престоят за около час. Отцедете ги добре с домакинска хартия. 

В дълбок тиган сложете 2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин и запържете за няколко секунди. Извадете чесъна от тигана, добавете доматите, щипка сол и малко пипер. Задушете за 10 минути на умерен огън. Сосът трябва да е гъст за да не стане много течна пармиджаната.

В друг тиган изпържете патладжана в нагорещен тиган с малко мазнина. Отцедете на салфетка. 

📌Ако искате по-здравословен вариант може да намажете патлажданите със зехтин с помощта на четка и да ги изпечете във фурната до златисто с вентилатор и грил.

На дъното на тава сложете тънък слой доматен сос, след това ред патладжани. Покрийте със сос, добавете листа босилек, шепа накъсана моцарела и поръсете с малко пармезан. 

Продължете в този ред, докато свършите продуктите. Най-отгоре трябва да завършите със сос, моцарела и пармезан.

Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. Оставете да се охлади за около 30 минути преди сервиране.


 


9 Comments

Mary said…
L'adoro questa parmigiana!
Unknown said…
Мноооооооооого ми харесва!Ще се пробва!Поздрави:)
Аелис said…
Мария, много ми хареса тази рецепта!Вкусно!!!
Таня said…
ммм, Мария, прекрасно е :) Миналата година пробвах това ястие за първи път и наистина е много вкусно. Поздрави!
Мъх said…
Обичам патладжани, звучи чудесно,...., ще опитам:-)!
Роси said…
Много вкусно ястие,Мария!Правих го и аз преди няколко месеца,но още не съм сварила да го публикувам!При мен обаче беше наполовина с тиквички,че да има за нелюбителите на патладжан!А сега ще се насладя на снимките на твоето!Много апетитни!
Maria said…
@Mary anche me :-)

@Катерина, опитай задължително, и топло и студено е чудесно! Поздрави :)

@Аелис ще се радвам да я опиташ и да споделиш :)

@Таня, благодаря ти, поздрави :)

@Мъх, чакам отзиви ;)

@Еликсир, чакам да видя с нетърпение и твоята рецепта, аз също съм го правила с тиквички, но само с тиквички, пак е вкусно. И с пилешки пържолки в добавка към патладжана като вариант за много гладни мъже. А днес докато похапвах ми хрумна, че и яйца на ще си паснат много добре...следващия път ще пробвам и този вариант :) Поздрави!
che buone e' tanto che non le faccio.

un abbraccio
Moni said…
Мария обожавам патладжани!:-))) Ястието изглежда изключително вкусно! Задължително ще пробвам.:-))
Прегръдка!