Ако искате да приготвите вкусен и много мек и сочен шоколадов кекс, тази рецепта е за вас. 

Кексовете са много лесни за приготвяне и много практични. Може да си отрежете парче и да си го хапнете по всяко време на деня, да го потопите в мляко за закуска или да направите чаша чай следобед и да отхапете малко кекс за разкош. 


Шоколадовият кекс е наистина една от любимите ми още когато мама ми го приготвяше. Като бях ученичка с този кекс започнах да се уча да готвя...ако знаете колко кекс са изяли нашите, докато се науча да ги приготвям. 😂

Шоколадовият кекс е много любим на повечето деца. Не знам дали има дете, което да не обича шоколад? С чаша топло мляко е идеалната закуска за всички малки палавници.

Рецептата е от стария тефтер на мама. Затова ми е много скъпа и любима. От себе си съм добавила шоколадов чипс за по-интензивен шоколадов вкус. 



Продукти: 

3 яйца
150 г захар
120 мл олио
10г бакпулвер
120мл прясно мляко
200г брашно
40г какао
100г шоколадов чипс (по желание)

За украса:
50г натурален шоколад
20г филирани бадеми
или пудра захар 


Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 180С. 

Подгответе си форма за печене на кекса като я намажете с олио и набрашнете добре. Изтръскайте излишното брашно. 

В дълбока купа сипете яйцата и захарта. Разбийте на хубав крем с миксер, така, че да утроят обема си. На тънка струя добавете олиото и млякото. 

Смесете брашното, бакпулвера и какаото. Добавете ги на порции към яйчената смес и продължете да разбивате с миксера. Накрая добавете шоколадовия чипс и разбъркайте с бъркалка.

Изсипете сместа във формата и сложете в загрятата фурна.

Изпечете за около 30-40 минути до готовност. Проверете с клечка за зъби дали е изпечен кекса преди да го извадите от фурната.

Извадете и охладете на решетка. 

Украсете по желание като го полеете с разтопен шоколад. Може да го поръсите с филирани бадеми или просто с пудра захар. Всичко е въпрос на въображение и наличности вкъщи.

8 Comments

Abelha Maia said…
Deliscious, I want a peace.
Kiss
Federica Simoni said…
ci vorrebbe proprio una bella fetta!! brava!
di_ani said…
Мими,
обикновен...,но
изглежда много нежно и изкушаващо ...
Целувки, Диана
square kitchen said…
Maria, your chocolate cakes are always looking so so yummy...
Morena said…
ehi Maria!!!! che golosa questa Ciambella, ottima!!!me la segno posso??

ciaoo!!
Еoc said…
Мими, това ми прилича на нещо, което бих направила, когато много ми се хапва шоколадов кейк, а не ми се занимава със сложни изпълнения. Страхотен е - благодаря за рецептата :) Целувки
Maria said…
Abelha Maia, thank yoo dear!

Federica grazie!

Дианка, Еос благодаря ви много!

Anja, thank you dear!

Morena, se vuoi essere mia mamma? :-)) ma credo che tu sei il mio amico. In questi giorni io post e tuoi meravigliosa ciambella alla panna. Baci e un grande abbraccio.
Красота!