В търсене на хубави рецепти за хляб попаднах на тази в книгата Ultimate bread. Селският хляб е класика в италианската кухня заедно с тосканския хляб без сол

Този хляб е истинско вълшебство. Казеречио означава "домашен", а има ли нещо по-вкусно от домашния хляб? 

Чудесен домашен селски хляб с дебела хрупкава кора и пухкава среда, която три дни беше все толкова мека. Кората се запази хрупкава и на следващия ден, без да е жилава. 

Последният път замених част от брашното със семола(200г). Получи се още по-пухкав и вкусен хляб. От продуктите по-долу излиза един голям хляб около килограм. 

 

Продукти:
600 г брашно тип 00 за пица
1 ч.л. сол
380г леко топла вода
12 г прясна мая (6г суха мая)

Разтворете маята в малко топла вода и 1ч.л. захар. Оставете да напълни купичката. Прехвърлете я в купа с брашно и добавете останалата водата и накрая солта. Ако ползвате суха мая я добавете директно към брашното. 


Месете докато се получи много еластично тесто за около десетина минути. Най добре е ако използвате миксер, за да не месете дълго и упорито. 

Прехвърлете в чиста стъклена купа. Намажете с мазнина и покрийте с фолио. Оставете за 2 часа да втаса.  

Оформете тестото на хляб като не натискате много силно за да остане въздуха вътре. Сложете в тава върху хартия за печене и поръсете с брашно или семола. Покрийте с домакинско фолио или памучен плат. 

Оставете да втаса за около час. 

Нагрейте фурната на 220С. 

Може да направете с остър нож 2-3 резки по желание.  Изпечете около 40 минути до златисто и до готовност. Може да сложите съд с вода или лед на дъното на фурната. 

Охладете на решетка. 


Рецептата е актуализирана 03.2021

7 Comments

Dani said…
Страшно добре изглежда и както съм на сутрешно кафе "ухае "страхотно. Поздравления
Anonymous said…
mamma mia, è una meraviglia, sai che buon sapore ;)
baci e buon fine settimana
Fiorella
Federica Simoni said…
bravissima come sempre!!
netty said…
Страхотна си!
Имам един въпрос, какъв миксер ползваш за този хляб и кой накрайник? Много ти благодаря
Maria said…
abaca, най-обикновен, някакъв немски от соц. времето е :) Накрайните са му едни дебели и посукани. Като осукани клечки. Всеки миксер има такива накрайници, водят се за тесто.
Галя said…
Здравей Мария! Страхотен хляб се получи. На мен лично ми прилича на български селски хляб, който едно време, в моето детство можеше да се купи от селските фурни. Кухнята ми се изпълни с ароматни спомени. Наистина много хубава коричка и невероятна мека и пухкава среда. Благодаря ти! Поздрави!
Maria said…
Здравей Галя! Много ме радваш да знаеш! Щастлива съм, че рецептите ми ти харесват. Тази рецепта си е класическа, така да се каже. За да се получи "селския вид" на хляба е важно е как се пече. А това трябва да на по-висока температура и малко по-дълго време от обикновено. Така коричката придобива този красив леко препечен селски изглед и става по-дебела.
Опитай следващия път и някоя от рецептите със семола. Още по-ароматен хляб става според мен.
Поздрави и хубава вечер!