Киш с гъби е класически есенен солен пай. Защото есента е сезонът на най-вкусните и ароматни горски гъби. Хрупкава, ронлива основа от маслено тесто и ароматна гъбена плънка. Яйцата и сметаната създават перфектната консистенция за неустоим пълнеж, допълнен съвършено от разтопения и леко запечен кашкавал.  

Сервиран охладен, този киш ще бъде идеален за всеки повод, от класически бюфет до богат и вкусен аперитив и семейна вечеря. 


За мен солените пайове и кишове са отлично решение, когато искате да поднесете вкусно ястие за вечеря, тъй като може предварително да приготвите както тестото, така и пълнежа и след това само да съберете двете части и да приготвите всичко в точното време.

Освен това кишовете са еднакво вкусни топли и сервирани на стайна температура, което ги прави идеални, ако искате да занесете такъв за подарък.

Ако искате по-диетичен и с повече фибри вариант може да приготвите тестото с пълнозърнесто брашно. Така ще имате още по-хрупкава основа. 


Количестото на продуктите е достатъчно за 4 порции. 

Продукти:
(за форма с диаметър ~22см)

За тестото:
200 г брашно (аз сложих пълнозърнесто)
100 г краве масло
60 г студена вода
1/2 щипка сол

За плънката:
200 мл млечна сметана за готвене 22 или 30% масленост
100 г пушен бекон
2 яйца
100 г кашкавал
300 г печурки (или микс от горски гъби)
25 г масло или олио
2-3 стръка мащерка
Сол и пипер

 

Начин на приготвяне:

Пригответе тестото. Студеното масло нарежете на кубчета и го сипете в купа заедно с брашното и солта. Мачкайте с ръка докато стане на мазни трохи. Добавете студената вода. Омесете докато се получи меко тесто, завийте в домакинско фолио и приберете в хладилника докато приготвите плънката.  


📌 Държа да отбележа, че тестото се приготвя много бързо и лесно, стига да спазите някой много важни условия. Маслото трябва да е току що извадено от хладилника, а водата трябва да е студена. Ако не искате да го месите на ръка може да сложите брашното и маслото в чопър(блендер) и да приготвите тестото там.

 Гъбите обелете (или измийте и подсушете) и нарежете на резени. Нарежете бекона на кубчета или на резени.

Сложете бекона в дълбок тиган и го запържете до златисто. Извадете го в чиния като запазите мазнината в тигана. 


Добавете гъбите и ги запържете за 4-5 минути. Ако е необходимо добавете малко краве масло, но не повече от 20-30г. В началото на готвене гъбите ще си пуснат вода, която постепенно ще се изпари. Като останат само на мазнина ги махнете от огъня.

Овкусете леко със сол и пипер, добавете малко прясна мащерка към гъбите и разбъркайте. 

В купа разбийте яйцата, добавете сметаната, 1 ч.л. сол. 

Загрейте фурната на 190С.

Изрежете си кръг от хартия за печене с размера на тавата, в която ще печете киша. 

Разточете тестото на кръг върху хартията за печене. Прехвърлете го заедно с хартията в тавата. 


Върху тестото разпределете бекона, гъбите и 100г настърган или нарязан на кубчета кашкавал. Изсипете яйчената смес и изравнете.

Изпечете за около 40-45 минути до златисто.

Извадете от формата с хартията и охладете за 5-10 минути. 

Срежете на порции и сервирайте.

Източник: La zucca fatata

2 Comments

Dani said…
Страхотно стана ,макар ,че в нашите магазини какво масло и брашно продават -не знам;толкова ронливо никога не ми е ставало масленото тесто.Но въпреки това-е страшно вкусно-поздравления
Maria said…
Дани много се радвам! А за маслото, аз българско не купувам, защото не е истинско, немските са добри, дори и по евтините пак са хубави. А брашно ползвам основно брашната на софимел от година някъде и нямам никакви проблеми с тях. Поздрави!