1 малък пъпеш (400 г) / 1 piccolo melone circa 400 g
2 жълтъка / 2 tuorli
1 ч. ч. прясно мляко / 250 ml di latte
200 мл сметана за разбиване/200 ml di panna di montare
2-3 с. л. мед / 2-3 cucchiai di miele
2 с. л. захар / 2 cucchiai di zucchero
1 пакетче желатин / 1 bustina di gelatina ( circa 10 g)
1 с. л. настъргана лимонова кора/ 1 cucchiaio di raspatura di limone

Пъпешът се измива, разрязва се на две и се почиства от семето. С помощта на нож се обелва кората и той се реже на по-малки парчета, които се пюрират заедно с настърганата лимонова кора. Добавя се медът и се разбърква.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато удвоят обема си и леко побелеят. Кипва се млякото и веднага се прибавя към разбитите жълтъци. Сместа се разбърква и се прехвърля в тенджерка. Кипва се при непрекъснато бъркане и щом започне да се сгъстява, се сваля от котлона. Изчаква се да се охлади. Сметаната се разбива добре.
Желатинът се разтваря в студена вода и щом набъбне, се слага на слаб огън. Бърка се непрекъснато, докато се разтвори напълно, като много се внимава да не кипне, за да не се пресече.
Охладената млечно-жълтъчна смес се пресипва към пюрирания пъпеш и се разбърква с шпатула. Получената смес се прибавя към разбитата сметана и се бърка внимателно с шпатула в една посока. Когато сметаната поеме пъпешовото пюре, се добавя разтопеният желатин и отново се бърка. Мусът се разпределя в подходящи купички и се оставя в хладилник, за да се охлади.
***
Meloni, tagliato in piccoli pezzi, che sono pasato con scorza di limone. Aggiungere il miele e mescolare.
Tuorli d'uovo battuto con lo zucchero fino al doppio della sua dimensione. Quando il latte è bollente, aggiungendo immediatamente tuorli di uovo sbattuto. La miscela è di agitazione e il trasferimento al tegame. Ebollizione e mescolare continuamente per addensare. Rimosso dal calore. Attendere raffreddare.
Sciogliere la gelatina in acqua fredda. Mettere in forno a microonde per 30-40 secondi a 400-450W a fusione.
Quando la miscela di uova, è raffreddato aggiungere il melone e mescolate con una spatola. L'aggiunta di panna montata e mescolare accuratamente. Aggiungere la gelatina e mescolare ancora. Mousse di distribuire in piccole ciotole e il raffreddamento in frigorifero.

5 Comments

Abelha Maia said…
I love this kind of dessert.
Deliscious.
Kiss
Daria said…
Много хубава рецепта! Подходяща за топлото време!
Maria said…
Abelha Maia kisses!
Maria said…
Дари благодаря ти :)
di_ani said…
Мими,
Как съм пропуснала това предложение -
Страхотно е - свежо и лятно...
Моите поздравления, Диана