Като реша да пиша рецепта за пърленки винаги се замислям, защото все ги правя "на око". Обикновено приготвям пърленки, като бърз хляб когато сме на почивка. Вкъщи, когато правим скара също замесвам едни пърленки набързо да ги метна на скарата с месцето. 

Знам, че някой обичат да спазват точно пропорциите, аз също. Но в случая с пърленките винаги действам на око. И не съм имала провал досега. 

 
Общо взето на момента и според наличните продукти решавам дали пърленките ще са с яйца или без, каква течност ще добавя - прясно или кисело мляко, вода. 
Обичам да слагам смес от прясно и кисело мляко в тестото, защото става много меко и лесно се меси. А човек като е на почивка не си носи миксерите. Важно е също да добавим малко мазнина и най-вече да не забравим маята. Не слагайте твърде много, на пърленките не им е нужна много мая. 
В общи линии е това. Все пак ще ви кажа рецептата,как приготвям най-често пърленките на скара. 


Продукти:
500-550г бяло брашно
150мл прясно мляко
150мл кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. сол
12 г прясна мая (или 4 г суха)
1 ч.л. захар
40мл олио или зехтин



Начин на приготвяне: 
 
Маята разтварете с малко леко топло прясно мляко (или вода) и захарта. Разбъркайтеи оставете да се надигне в купичката. Маята напълва купичката и става една пухкава и гъста като консистенция. 
Дори да нямате много време да я чакате (необходими са 15-20 минути за тази процедура) като я видите, че тръгва да се надига, може да я сипете към брашното.
 
Най-лесно става тестото като в дълбока купа сложите около 2/3 от необходимото количество брашно. Направете кладенче в средата и изсипете готовата мая. Ако ползвате суха мая, директно я смесвате с брашното. 
 
След маята в кладенчето слагате олиото и млеката. 
Хубаво е киселото мляко да е със стайна температура. Ако не е, стоплете прясното мляко на МВ за 20-30 секунди, добавете киселото и ги разбъркайте. 
 
Добавете яйцето, леко разбърквате и ги изсипвате в купата при брашното. С лъжица разбърквате тестото...получава се една хомогенна, не прекалено гъста смес. 
В нея добавяте по малко останалото брашно и бъркайте докато вече трудно се бърка на ръка. Тогава добавяте още малко брашно и започнете да месите на ръка. Може да прехвърлите на масата ако ви е по удобно да месите. Месите около 4-5 минути. 
По-лесно ще ви е ако ползвате миксер с накрайниците за тесто.

Готовото тесто трябва да е меко и еластично. Покрийте и оставяте на топло за 30-40 минути.
 
След това го разделете на парчета, оформяте ги на топки и разточвате всяка топка на кръг с диаметър около 15 см и дебелина около 1 см. 
Оставете ги на плота да втасат за 15-20 минути, като ги покриете с памучна кърпа. 
 
През това си приготвяте скарата..ако нямате, загрейте грил-тиган или тефлонов тиган с дебело дъно, на сач също стават чудни. Изборът е ваш. 😊

Нареждате ги върху скарата и печете от двете страни до златисто.
 
Охладете на решетка. 

Може да пропуснете яйцето в рецептата, пърленките пак ще станат много вкусни, гарантирам ви... вместо него добавите малко топла вода, около 40мл., за да се запази съотношението.


 

6 Comments

Talita said…
Looks so good! Perfect with a glass of milk or coffee.
Rosetta said…
Posti talmente tante ricette che non riesco più a starti dietro.
Sei molto brava.
Ciao
Maria said…
Talita, thank you!

Rosetta grazie!
Днес ги направих и станаха чудесни...оставих и малко краве масълце да се поразтопи на стайна температура,прибавих към него 2 пасирани скилидки чесън и ги обърках хубаво.Пърленките ги направих на сач и като ги махнах от огъня ги намазах отгоре с маслото и чесъна и стана божествено...по желание може да се наръси ималко чревено пиперче или шарена сол, а може и настърган кашкавал...Много благодаря за страхотната рецепта...
Галя said…
Чудесни пърленки! Приготвих ги на чугунен грил тиган, много добро решение за летните жеги, нека фурната да си почива :). Благодаря за рецептата Мими!❤️❤️❤️
Maria said…
Благодаря ти Гале. 😍 В последно време ги правя и на обикновен тиган, на среден огън. Чудни стават.
Хубав уикенд ти желая! ❤️🤗