Касата е традиционен сладкиш от сицилианската кухня и по-точно от района на Палермо. Наред с типичните за този регион Каноли, Бадемов сладкиш и Пицикоти, Касата сицилиана заслужава почетно място.

Това е десерт създаден за отпразнуване на Великден, след постите, но с времето консумацията на Касата сицилиана е станала целогодишна и е само един от многото великденски десерти, които се приготвят в Италия за този празник. 



Декорацията е барокова и пищна, за разлика от печения вариант, а произходът на Касата всъщност е арабски. 

Името произлиза от арабската дума "Quas'at", което означава голяма и кръгла купа. А богатството на съставките му отразява характеристиките на сарацинската кухня, която обича да хармонизира с контрастни вкусове и текстури, като пандишпан, пълнен с рикота и парченца шоколад, захарна глазура, марципанова кора и богата украса от захаросани плодове. 

 

Привидно на очакваното, Касата е лесна за приготвяне. Нужна ви е само малко фантазия за създаване на сложните декорации. 

Самия сладкиш представлява пандишпанов блат, който се оформя според формата, която ползвате и лесен крем от разбита рикота с шоколад и захар.
Задължително си предвидете един ден, защото ще ѝ трябва време да престои в хладилника. 

Това е. Нищо сложно, за сметка на това пък много вкусно! 



Продукти:

За пандишпана:
3 белтъка L (~125г)
3 жълтъка L (~50г)
80г кристална захар
35г нишесте
50г брашно
кората на 1/2 лимон

За крема: 
500г рикота
100г шоколадов чипс
100г захаросани корички от лимони и/или портокали
50г пудра захар

За глазура(айсинг):
20г белтък (1/2 белтък)
100г пудра захар
няколко капки лимонов сок

За бадемовата лента:
или
150г бял марципан
20г паста от шамфъстък (или капка зелена хранителна боя)

За декорация:
коктейлни череши
захаросани цитруси
смлян шам фъстък
белени бадеми
 

 
 
Начин на приготвяне:

Нагрейте фурната на 200 C.

За пандишпана(бисквитенн блат) сипете в купата на миксера белтъците. Започнете да разбивате на средна степен. Като побелят белтъците изсипете захарта. Увеличете скороста и бъркайте докато се получи средно твърда кремообразна, но стабилна консистенция. 

Пресейте брашното и нишестето.

Постелете с хартия за печене тава с приблизителни размери 30х40см. Намажете хартията с масло. 

Добавете на части жълтъците към белтъчената смес, като след всеки прием разбивате добре със силиконова или дървена бъркалка, отдолу нагоре. 

След това добавете брашното на 2-3 приема, като след всеки пак разбивате добре със силиконова или дървена бъркалка, отдолу нагоре. 

Бъркайте енергично, не се притеснявайте, няма да спадне сместа. Важното е да не останат бучици в сместа. 

Изсипете пандишпановата смес в тавата и с помощта на сладкарска шпатула я изравнете по цялата тава.

Изпечете я за 6-8 минути на 200С, до леко златисто.

Извадете и охладете добре на решетка.

Пригответе крема. В дълбока купа смесете рикотата, пудрата захар, шоколадовия чипс и захаросаните плодове. Разбъркайте добре, докато се смесят съставките. 


Смесете марципана с пастата от шам фъстък. Ако нямате такава, сложете 1-2 капки зелена сладкарска боя към марципана. (Аз ползвах от новите бои на д-р Йоткер.) Омесете добре пастата, докато се получи хубав наситено зелен цвят.

📌Ако слагате боя задължително си постелете плота с найлон и си сложете ръкавици, докато омесите добре марципана. Иначе рискувате да станете със зелени ръце. 😁 

📌Ако нямате марципан, може да си приготвите сами. Загрейте 25г вода на котлона, добавите 100г вода и варите докато започнат да се образуват балончета. Добавете капка боя и 100г бадемово брашно. Разбъркайте добре сместа. Охладете. Прехвърлете на плота, върху който сте наръсили пудра захар и омесете, докато се получи хомогенна паста, с консистенцията на пластелин. Ако е необходимо добавете още пудра захар.  

Разточете дълга, тясна и тънка лента от марципановата паста. Ширината не трябва да е повече от 3-4 см. Нарежете я на малки парчета трапец или оставете цяла, както съм направила аз. 

Пригответе си подходяща форма за сладкиша с диаметър не повече от 20см. Моята в основата е 15см., а в горната част е 20см. Може да използвате и някаква супена чиния с подходящите размери и форма. 

Облечете формата с домакинско стреч фолио.  Разпределете лентата марципан във формата.

От добре охладения блат изрежете дълга лента с ширина, размера страната на формата. 

Изрежете няколко парчета, във формата на трапец. След това измерете колко е диаметъра на дъното, останало непокрито с пандишпанови ленти и изрежете кръг от блата. 


📌По желание може да си направите малко смес от 50г ром (или Марсала) и 50г вода, с която да напръскате леко пандишпана. Но дори да не го направите, рикотата е достатъчно сочна и като престои в хладилника, десертът става с идеалната консистенция. 


Изсипете крема с рикотата и изравнете. Трябва да ви остане 1см място до ръба на формата, защото ще я покриете с капаче от пандишпана. 


Измерете диаметъра на нужния кръг и го изрежете от блата. Ако не успеете да изрежете цял кръг, може да направите две половини или четири четвъртини. Импровизирайте. 

Може дори да затворите тортата, като изрежете ленти и ги оформите по нужния размер. 


Покрийте отгоре със стреч фолио и приберете в хладилника за една нощ да стегне сладкиша. 

На следващия ден пригответе кралската глазура. В купичка сложете част от белтъка (1/2 белтък), сипете половината пудра захар и разнбийте добре с бъркалка. Добавете останалата захар и няколко капки пресен лимонов сок и разбъркайте отново. 

Обърнете тортата в подходяща чиния. Махнете стреч фолиото. 

Отгоре изсипете глазурата и загладете внимателно. 

Украсете със захаросани плодове, като портокали, лимони, кумкуат, череши(вишни), белени бадеми и натрошен шам фъстък. Украсата е изцяло според вашата фантазия.

Традицията повелява десертът да е богато украсен, но може да го оставите и по-семпъл. 

Съхранявайте в хладилник преди поднасяне. 

📌Ако искате по-лек и семпъл вариант, пригответе Касата без марципан и кралска глазура. Поръсете я обилно с пудра захар. Самата комбинация от пандишпан и крем с рикота е чудесна, и подходяща за ежедневното кафе. 

0 Comments