Любимите ми бухти от детството! Много обичах когато баба ми ги направеше за закуска. Лесна, бърза и много, много вкусна закуска.

Като малка ги наричах "възглавнички" защото по форма наистина приличаха на малки пухкави възглавнички. 

При пърженето се надуват много и стават с хрупкава коричка а вътре стават въздушни и меки. За мен най-вкусни са пържени в свинска мас, но ако нямате или не обичате може да ги изпържите и в олио. 


Сега обичам от време на време да ги приготвям за закуска на моите мъже. Обичаме ги с прясно сирене или с мед, сладко...каквото има в хладилника. Дори без нищо са много вкусни и ароматни. С аромат на безгрижно детство! 💛



Продукти:
(за 3-4 порции)

280г бяло брашно
170г кисело мляко
1 яйце М
6-7г сода бикарбонат
щипка сол

Начин на приготвяне:


Хубаво е продуктите да са със стайна температура, но и леко студени да са, няма проблем. Ако ще ги правя за закуска си вадя киселото мляко и яйцето от вечерта от хладилника и ги оставям на плота през нощта. 

Сипваме брашно в дълбока купа. 

Слагаме содата вкиселот мляко и разбъркваме да шупне. Изсипваме я към брашното. 

Яйцето разбиваме леко с вилица и го добавяме към брашното. 


Омесваме меко тесто, колкото да се смесят добре продуктите и спре да лепне тестото. Не трябва да месим дълго време. Много лесно се работи с това тесто. 

Разточваме тестото на тънък лист с дебелина 5-6мм. С остър нож разрязваме на квадрати или ромбове със страна около 4-5см.



Загряваме малка дълбока казерола с мазнина по желание - олио, свинска мас, зехтин. Мазнината трябва да е повече за да може хубаво да се издуят бухтите при печенето и да заприличат на истински възглавнички. 😁


  Да ви е сладко!


 

2 Comments

toni said…
Страхотно изглеждат отивам да ги направя !
Unknown said…
Това тесто е страхотно. Открих тази ваша рецепта преди сигурно 2 години и от тогава правя бухти, а също и мекици от това тесто. Стават уникално вкусни и надути. Благодаря ви от сърце !