Торта Пате


3 опаковки рула със сладко
2 опаковки квадратни шоколадови блата ( 3броя в опаковка)
500 мл сметана за разбиване
500 мл маскарпоне
2 пакетчета ванилия
4-5 банана
200г млечен шоколад
конфитюр от кайсии
кокосови стърготини
готварски бои
готов марципан за детайлите

Вземаме 2 овални купи с различни размери. Облицоваме ги с домакинско фолио. Рулата нарязваме на филии с дебелина 1см. Плътно ги нареждаме по дъното и стените на купите.
В дълбок съд разбиваме сметаната до гъст крем и добавяме маскарпонето. Разбиваме, прибавяме ванилията. Разделяме на две части и в едната добавяме шоколада натрошен на малки кубчета, а в другата резени банани. Слагаме малко от крема с шоколада и покриваме с изрязан кръгъл блат според размера на купата. Покриваме с другия крем до нивото на купата и покриваме пак с блат. Слагаме двете купи в хладилника за една нощ да стегнат.

От велпапе изрязваме голям правоъгълник 40х60см. Обличаме с алуминиево фолио. Обръщаме двете купи една до друга въху фолиото. Намазваме със сметана и оставяме да стегне. В торбичка смесваме стърготините с няколко капки жълта боя и бъркаме докато се омесят добре. Отгоре намазваме леко с някакво светло сладко и наръсваме обилно със стърготините. От марципана оформяме човката, очите и крачетата на патето. Слагаме на студено да стегне добре.

Comments

 1. Оригинална идея и красиво изпълнение!

  ReplyDelete
 2. Диди, благодаря за милите думи!

  ReplyDelete
 3. Flor, thanks, it was for my child and I want to make something sweet. :)

  ReplyDelete
 4. Eхааа.. голям сладур е патето! Много добре направено, Мими!

  ReplyDelete
 5. Благодаря ти Дими.

  ReplyDelete

Post a Comment