Бомболони са италианските понички. Много симпатично звучи името за тези сладки пухкави топки пълни с наслада. Поничките са класически десерт, приготвен с втасало тесто и поръсени с пудра захар, идеални за закуска, но не само. 

Бомболони, понички, гогоши, крапфен са различните наименования на десерт, произлизащ от австрийската кухня и наречен крапфен(поничка). От района на Трентино Алто Адидже са се разпространили из цяла Италия. Във всеки италиански регион те са придобили различни характеристики, особено по отношение на пълнежа и името, с което са известни. От Тоскана до Ривиерата на Емилия Романя, Рим и Неапол може да ги намерите пълни с яйчен крем, сладко, Нутела или сметана.

Поничките са родени, като карнавални сладки, но сега се срещат целогодишно и са част от закуската на много хора.

Независимо дали става дума за бомбoлони, понички или крапфен, оригиналната рецепта изисква те да бъдат изпържени. С времето обаче, начините на готвене се променят към по-здравословни, така, че може да ги изпечете във фурната. Вие решавате с какво и дали да ги напълните.  Използвайте спринцовка за сладки, за да ги напълните с крем.

Продукти:
500г брашно Манитоба (или тип за баница)
130г прясно мляко
130г вода
9г прясна мая (3г суха мая)
1 яйце L
50г захар
50г краве масло на стайна температура
5г сол
1 ч.л. ванилов екстракт
кората на 1 портокал(лимон)
 
За плънка: (по желание)
Нутела или
Сладкарски крем (за рецепта, вижте тук)

За поръсване:
1 ч.ч пудра захар

олио за пържене

Начин на приготвяне:

В купата на миксера сипете брашното, направете кладенче и добавете маята, течностите, захарта, яйцето, мекото масло и солта.  Омесете меко и еластично тесто за около 10-12 минути. 

Оформете на топка и покрийте в купата. Оставете на стайна температура (24-26С) да втаса докато утрои обема си, за около 2-3 часа.

Разточете тестото на леко набрашнена повърхност. Трябва да се получи лист с дебелина 8-10 мм. 

С помощта на резач за сладки с кръгла форма и диаметър 4-7 см диаметър изрежете кръгчета. Размерът на резача зависи от размера на поничките, който искате да получите.

Постелете голяма тава с хартия за печене и наредете поничките върху нея. 

Покрийте ги с найлон и оставете да втасат за час. 

Срежете хартията под всяка поничка и заедно с хартията ги изпържете една по една в дълбок съд с олио. 

Пържете ги на среден огън, защото бързо могат да се препържат. Обърнете, махнете хартията и изпържете от другата страна до златисто. 

Отцедете на решетка и оваляйте в пудра захар.

📌Ако ги пълните с Нутела, изчакайте добре да се охладят и с помощта на пош ги напълнете с течния шоколад.

📌Ако искате по-здравословен вариант, може да изпечете поничките в предварително загрята фурна на 180С, за 15 минути, до златисто. 


0 Comments