Панирани чушки бюрек са традиционно българско ястие. Едва ли има човек, който да не го е опитвал или приготвял. 

Като бях малка, обичах когато баба ми ги приготвяше. Топли, топли със сочна среда от яйца и сирене и дебела хрупкава коричка. 

Предлагам ви моята рецепта, която знам от баба и мама. Ако търсите по-здравословен вариант, може да ги изпечете на фурна, като ги полеете с малко мазнина, върху хартия за печене.

Продукти:
6-7 чушки
4 яйца
250г сирене
сол, черен пипер
2с.л. прясно мляко
малко магданоз
галета

Олио за пържене


Начин на приготвяне:

Изпечете чушките, обелете ги и отцедете от водичката. За рецептата избирам здрави печени чушки, т.е да не са накъсани. 

📌По желание може да ползвате печени чушки от буркан, но трябва да са без оцет. Извадете ги от буркана и ги отцедете добре. 

Пригответе си пълнежа. В купа разбийте 2 яйца, добавете натрошеното сирене и объркайте. Овкусете леко със сол и пипер. Може да добавите и малко ситно нарязан магданоз, по желание. 

С приготвения пълнеж напълнете всяка чушка, с помощта на малка лъжичка. Напълват се чушките със сместа. Приблизително на всяка чушка се слагат по 3 ч.л. от сместа. Не ги пълнете прекалено, защото при пърженето част от плънката може да излезе навън. 


Отделно в подходяща купа разбийте две яйца с 2-3 с.л. прясно мляко за овалване на чушките. Сипете и галетата в друга купа.

Сплескайте леко с ръка чушките и ги оваляйте първо в галета, след това в разбитото яйце и пак галета. Наредете ги в плитка тавичка и оставете да стегнат малко (поне за 30 минути).  

Загрейте около 2-3 см олио в голям дълбок тиган. 

Потопете чушките една по една в яйцето и ги сложете в нагорещения с мазнина тиган. 

Изпържете до златисто от двете страни за по 2-3 минути, на средно силен огън, за да могат да се изпържат добре и вътре.  


 

1 Comments

Unknown said…
Чудесна и сполучлива рецепта! Пробвах я и за пръв път ми се получиха толкова добре чушките, поне що се отнася до панировката.