Бапс. Традиционни шотландски питки посипани обилно с брашно отгоре. Пухкави с тънка коричка и много вкусни! Най-често приготвяните питки вкъщи. Винаги стават перфектни. Топят се в устата. Приготвят се бързо и лесно. 

По-долу съм написала и диетичен вариант с ръжено и пълнозърнесто брашно. Вкусни са, но не стават толкова меки и пухкави като тези с бяло брашно. 

Експериментирала съм с всякакви варианти - пълнозърнести, с диетични брашна, винаги се получават. "Виновницата" за тази вкусна рецепта е Laura Adamache.

 

 Продукти:

700г брашно
50г масло/олио
200мл топло мляко+20-30г за разтваряне на маята
250мл топла вода
20г прясна мая/7г суха
1с.л. захар
2ч.л. сол



Начин на приготвяне:

Маята начупете (трябва да е със стайна температура), сложете захарта и 20г топло прясно мляко, разбъркайте и оставете докато се надигне и стане гъста пухкава маса. 

Пресейте брашното със солта и го сложете в купа. Добавете размекнатото масло. Прибавете топлата вода и млякото и размитата мая. Омесете средно меко тесто (аз го бърках с миксер около 3-4 мин). 

Покрийте и оставете на топло да удвои обема си. Разделете готовото тесто на 12 топки, разточете на плоски питки и наредете в тава с пергамент и наръсена с брашно. Дебелината на питките е около 1-2 см. Намажете ги с мляко. Наръсете с брашно. 

Нагрейте фурната на 220С, а през това време питките ще бухнат отново. Изпечете за 15-20 мин. До златисто.

*Нещо много важно!! Не ги разточвайте с точилка, а на ръка, така при печене бухват и се надуват много, а вътре остават леко кухи. Ако ги разточите се получават плътни питки.




Диетични варианти:
400г ръжено,типово или грахам брашно (може да ги замените с пълнозърнесто или от лимец)
300г бяло брашно
50г олио
200мл топло мляко+20-30г за разтваряне на маята
250мл топла вода
20г прясна мая/7г суха
1с.л. захар
2ч.л. сол



С типово стават почти същите на цвят, като с бяло. С ръжено или грахам малко е неприятно за месене защото лепне и не бухват така както с бялото. Месенето и печенето е по същата технология.


6 Comments

di_ani said…
Мими,
за тези питки съм чула чудесни отзиви.
Изглеждат примамливо, а както си ги описала - неустоими!
Maria said…
Диди, опитай и няма да съжаляваш, гарантирам, че ще им станеш фен и ти като мен. :)
Dani said…
Здравейте,отдавна ме съблазняват тези питки .Искам да попитам ако оставя през нощта тестото в хладилника да втасва ще има ли проблем?
Maria said…
Дани, не съм пробвала да слагам това тесто в хладилника, но то втасва много бързо, незнам има ли смисъл. Особено сега като е по топло и времето и 30 мин са му достатъчни за втасване и след това ги оформяте питките и пак оставяте за 15-30 мин и печете в силно нагрята фурна.
В хладилника ще втаса максимум с 1-2 часа по бавно само...за цяла нощ ми се вижда много.
Чакам резултати! :)
Dani said…
здравейте,направих питките и станаха много вкусни-поздравления.При мен тестото остана много лепкаво/спазих точно пропорциите ,но зависи сигурно от качеството на тестото/Сигурно за това не можах да ги оформя добре .Следващия път да добавая ли още брашно ,за да се меси без да залепва
Maria said…
Привет :) радвам се, че ви харесаха питките. У нас често ги правя. Разбира се, че може да добавите малко брашно, няма да е проблем.