за блата:

5 яйца
5 с.л захар
5 с.л брашно
5 с.л. смлени орехи
100г натрошен на дребно шоколад

за карамеловият крем:
2 яйца
250 г захар
100г масло
50 г орехи

за ваниловият крем:
1 пудинг ванилия за варене на Д-р Йоткер
125г масло
400 мл мляко
5 с.л. захар

Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на твърд крем със захарта. Един по един добавете жълтъците и бъркайте докато крема увеличи обема си. Внимателно добавете брашното, орехите, шоколада разбъркайте леко и сипете в покрита с пергамент хартия. Изравнете. Печете във тавата която върви с фурната, тя е достатъчно голяма. Печете на 200С до златисто. Охладете. Срежете тестото на 4 ленти, като всяка е поне с 2-3 см по широка от другите.
Разбийте яйцата със 150г захар на водна баня докато масата се сгъсти. Прибавете маслото и разбъркайте докато се стопи. В друг съд слагате 100г захар да се разтопи до златист цвят. Внимателно сипете яйчната смес в разтопената захар и енергично бъркайте докато се стопи захарта напълно. Махнете от огъня и прибавете 50г смлени орехи.
Разбъркайте пакетчето пудинг с 4с.л. студено мляко и 5с.л. захар. Кипнете млякото сипете нишестето и бъркайте до сгъстяване на крема. Като изстине леко крема добавете маслото и разбърквайте.
В тава сложете най-широкия блат и намажете с карамела. Отгоре сипете ванилов крем загладете. Сложете втория блат, повторете с редуването на кремовете като най-отгоре сложите най-тесния блат.

0 Comments